Info om Gestaltterapi og Coaching

Copyright © All Rights Reserved Katinka Hughes

Gestaltterapi

 

Hvordan jobber en gestaltterapeut?

 

Gestaltterapi er en samtaleterapi hvor terapeuten er opptatt av hele mennesket: tanker, følelser og kroppsuttrykk.

 

I gestaltterapi er forholdet mellom klient og terapeut viktig. Terapeuten er ikke objektiv eller nøytral, men er selv villig til å gå klienten i møte i et JEG - DU forhold. Det betyr at det er viktig for terapeuten å bearbeide egne uferdige opplevelser for å kunne være tilgjengelig for det klienten trenger. Gestaltterapi bygger på den tro at økt erkjennelse om seg selv skjer i øyeblikket, i situasjoner der klient og terapeut møtes.

 

Terapeuten bruker metoder for å bevisstgjøre klienten på egne følelser, reaksjoner og handlinger. Det gir klienten mulighet til tydeligere å erkjenne og se seg selv og sine valg. Gestaltterapi kan brukes til bearbeidelse av tidligere uferdige opplevelser (som blir kalt uavsluttede gestalter), kriser, og i egenutvikling.

 

Gestaltterapiens historie og filosofi

 

Ordet gestalt kan oversettes med et meningsfylt hele.

 

Gestaltterapi er en retning innen den humanistiske psykologien, og bygger på gestaltpsykologiske teorier og ideer fra eksistensiell – fenomenologisk filosofi.

 

Gestaltterapien ble grunnlagt på 1950 / 60-tallet i USA av det tyskfødte ekteparet Laura og Fritz Perls, sammen med amerikaneren Paul Goodman.

 

Gestaltterapi er en opplevelsesorientert, prosessorientert og eksperimentell psykoterapi. Bevisstgjøringen i terapien skapes gjennom samtale, eksperimenter og rollespill. Grunnleggende ideer i gestaltterapi er at hvert menneske er ansvarlig for sine valg og handlinger innenfor de begrensninger omgivelsene gir. Gestaltterapi er en terapeutisk retning som har spredning over hele verden, og er i dag en av de mest utbredte psykoterapeutiske retninger i Europa. Gestaltterapi har også fått en solid forankring innen næringsliv, bedriftsledelse, bedriftsrådgivning og alle former for opplæring.

 

Medlemskap i Norsk Gestaltterapeut Forening beskytter deg som klient og kvalitetsikrer terapeutene.

 

  1. Dette skjer gjennom krav til veiledning og etterutdannelse kontinuerlig.
  2. Etiske retningslinjer som vi er forpliktet til å følge.

 

Her finner du de etiske retningslinjene/prinsippene.

 

Dette sier Den Norske Legeforening om Gestaltterpapi http://tidsskriftet.no/article/134025

Gestaltpsykoterapi – et supplerende terapitilbud

K Imerslund 

Gestaltterapeuter som utdannes i Norge og etablerer seg med egen praksis, er en ressurs som bør utnyttes som et seriøst helsetilbud i et overbelastet behandlingsapparat.

Gestaltterapi er en prosessorientert, eksperimentell terapiform som egner seg både til individuell, par- og gruppeterapi. Metoden i terapien tar sikte på å bevisstgjøre klientene på egne følelser og handlinger, slik at de tydeligere kan se og

erkjenne seg selv og sine valg.

Gestalt er et tysk ord som betyr skikkelse, helhet, form eller figur. Hensikten med terapien kan være å bearbeide traumatiske opplevelser, kriser, angst, depresjoner, se på behovskonflikter og eksistensielle spørsmål, endre tvangsmessig

atferd, utvide evnene til kommunikasjon og samhandling med andre og arbeide med egen utvikling.

Gestaltterapien ble etablert i mellom- og etterkrigstiden av psykiaterne Laura og Frits Perls og psykolog Paul Goodman. Den er dannet ut fra psykoanalytisk teori, feltteori, gestaltpsykologi og ideer frafenomenologisk eksistensialisme og fra

filosofen Martin Buber.

Alle de nordiske landene har utdanningstilbud i gestaltterapi. I Norge skjer utdanningen blant annet ved Norsk

Gestaltinstitutt AS, som ble etablert i 1986. Utdanningen er et fireårig deltidsstudium, som omfatter egenterapi og terapeutpraksis under faglig veiledning. Alle praktiserende gestaltterapeuter er medlem av Norsk Gestaltterapeut Forening, som også sender ut oversikt over praktiserende terapeuter.

Adresse: Norsk Gestaltterapeut For-ening, Postboks 3162 Elisenberg, 0208 Oslo. Telefon 22 23 03 30/959 90 996.